Iratlopás külföldön: ezt érdemes tenni
Minimálisra kell szorítani azon eszközök és iratok számát, amelyeket magunkkal viszünk nyaraláskor. Adókártyára és tb-kártyára alkalmasint nem lesz szükségünk, jogosítványra is csak akkor, ha külföldi autóvezetést tervezünk. Ha viszont megtörténik a baj, és a bankkártya is az elcsent iratok között van, célszerű először azt letiltatni a kibocsátó banknál. Ezzel további veszteségektől óvhatjuk meg magunkat, a kártya letiltását követően arról levont összegeket ugyanis a bank megtéríti – írja a hirado.hu.
Ezt követően a helyi rendőrséget kell felkeresni, és feljelentést kell tenni, hogy a történtekről hivatalos jegyzőkönyv készüljön. Erre alapvetően a későbbi, itthoni ügyintézésnél lesz szükségünk, a biztosítóhoz ugyanis csak ezzel tudunk majd fordulni. Ha jelenleg még nem is, de november 16-át követően egy európai uniós irányelv alapján mindegyik uniós tagállam rendőrségének biztosítania kell, hogy bárki anyanyelvén tehessen feljelentést, és arról térítésmentesen írásos igazolást kapjon.

Ezután döntenünk kell arról, hogy befejezzük-e az utazást, vagy kitöltjük a tervezett időt, persze csak ha maradt elegendő pénzünk hozzá. Az útlevelünkkel ugyanis személyazonosságunkat is igazolhatjuk és a határt is átléphetjük. Ha azonban minden okmányunkat ellopják, akkor fel kell vennünk a kapcsolatot az adott országban működő magyar konzuli képviselettel. Csak ott állíthatnak ki részünkre ideiglenes, hazautazásra szóló útlevelet. Körülbelül 2-3 nap alatt készül el, és nagyjából 10 ezer forintba kerül.

Hazatérve, ha külföldön nem tettünk feljelentést, ezt a magyar rendőrségen pótolhatjuk, és a hatóság a nyomozás lefolytatásában illetékes külföldi szervnek továbbítja. A nyomozás eredményéről csak azok kapnak tájékoztatást, akiknek ezt az adott ország büntetőeljárási szabályai lehetővé teszik. November 16-ától az uniós nyomozó hatóságok kötelesek legalább a nyomozás folytatásáról vagy elutasításáról, a vádemelés mellőzéséről, a kitűzött tárgyalásról és a vád természetéről informálni az áldozatot; külön kérésre a jogerős bírósági ítéletről és a büntetőeljárás állásáról is. Ez persze csak az Európai Unió területére érvényes, azon kívül más szabályok hatályosak.

Meg kell kezdenünk az ellopott okmányok pótlását is, és fel kell vennünk a kapcsolatot a bankunkkal, illetve a biztosítónkkal. Ha ideiglenes útlevéllel utaztunk haza, azt 5 napon belül le kell adnunk a magyar hatóságoknál. Az iratokat tekintve bizonyos esetekben kérhetjük a kiállításukat gyorsított eljárásban, más hivataloknál a végleges okmány elkészültéig ideiglenes papírt kaphatunk. Az ellopott személyi igazolvány és lakcímkártya pótlása illetékmentes, hogyha rendőrségi jegyzőkönyvvel igazoljuk eltulajdonításukat.

A jogosítványt, a tb-kártyát és az adókártyát illetően 2015 novemberétől a külföldi rendőrségi iratok alapján az Áldozatsegítő Szolgálat kiállíthat majd egy, a lopásról szóló hatósági bizonyítványt, amellyel költségmentességi kérelmet nyújthatunk be, arról azonban méltányossági alapon dönt az adott hatóság. Ha nem ítélik meg nekünk, akkor valamennyi okmány kiállítási díját ki kell fizetnünk. Egy új tb-kártya (az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál) 3000, egy jogosítvány (okmányirodában) 4000, egy adókártya (a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál) pedig 3000 forintba kerül. Ehhez még hozzá kell adni a bankkártya (vagy bankkártyák) letiltásának költségét is, ami újabb több ezer forint is lehet. Vagyis érdemes utazás előtt olyan utasbiztosítást kötni, amely kiterjed az ellopott iratok pótlására is. A biztosítónak a szerződésben előírt határidőn, általában 30 napon belül be kell jelentenünk az esetet és be kell nyújtanunk a belefoglalt dokumentumokat. A kifizetés a szerződési feltételek alapján valósul meg, általában 15 munkanapon belül.

Ha nem az iratainkat, hanem valamely értéktárgyunkat lopják el tőlünk, akkor sem más az eljárás menete. A bankkártyához hasonlóan a telefont is le kell tiltatnunk a szolgáltatónál. Sem a magyar, sem a külföldi áldozatsegítő szervezetek nem nyújtanak kártérítést. Megfelelő biztosítással mérsékelhetjük vagy teljes egészében fedezhetjük a veszteséget, attól függően, hogy milyen összeghatár szerepel a szerződésünkben. A kifizetés szintén a dokumentumban meghatározott határidőn belül valósul meg, az okmányokhoz hasonlóan általában 15 munkanapon belül. A biztosító szolgáltatása természetesen függ a lopási esemény körülményeitől és a szerződésünkben meghatározott feltételektől, nem mindegy tehát, hogy az értékeinket az autóból vagy a metrón utazva, a táskánkból lopják el.

Forrás: Biztosítási szemle


Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft